Prawdziwie góralskie pierogi – poznaj składniki, których nie może zabraknąć!
Niezależnie od pory roku, wyjazd w polskie góry to zawsze doskonałe rozwiązanie. Bardzo często wiąże się ze spróbowaniem lokalnych przysmaków, których na Podhalu nie brakuje. Jest to odpowiedni sposób na zapoznanie się z prawdziwą, góralską tradycją. Sprawdź, jakie dania można znaleźć w góralskiej kuchni i czym wyróżnia się podhalańska wersja tradycyjnych pierogów.

Kuchnia góralska – najbardziej znane potrawy

Każdy region Polski może poszczycić się swoimi unikalnymi daniami, a często również składnikami. Dzięki temu zyskuje swój niepowtarzalny charakter, a konkretne dania dosyć trudno odtworzyć w pozostałych częściach kraju. To dodaje potrawom dodatkowej atrakcyjności. Nie inaczej jest w górach, a w szczególności na Podhalu, gdzie lokalni kucharze potrafią wyczarować wspaniałą ucztę przy użyciu unikalnych produktów regionalnych. Choć kapuśniak można zjeść wszędzie, to góralska kwaśnica jest arcydziełem, które idealnie rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. Od wielu lat ogromną i niesłabnącą popularnością cieszą się również oscypki w formie grillowanej, podawane w towarzystwie żurawiny. Ta nowa forma podania tradycyjnego góralskiego sera to dowód na to, że regionalne smaki nigdy nie wyjdą z mody. Jeśli ktoś wykaże się odpowiednią dozą ciekawości z pewnością natknie się także na tak tajemniczo brzmiącą nazwę jak moskole. Mówiąc o góralskiej kuchni, kolosalnym zaniedbaniem byłoby przemilczenie polskiej jagnięciny – to właśnie to mięso kojarzy się z potrawami tego regionu w pierwszej kolejności.


Pierogi – smak polskiej tradycji

Kuchnia góralska to kuchnia polska w jej regionalnym wydaniu, a więc obowiązkowo muszą znaleźć się w niej lokalne wersje znanych w całym kraju klasyków. Najbardziej rozpoznawalną i cenioną potrawą narodową są zdecydowanie pierogi. To doskonały farsz, otoczony cienką warstwą ciasta. Mogą być gotowane, podsmażone lub pieczone – w każdej wersji znajdują swoich wielbicieli. Najpopularniejsze wersje tego dania to te z mięsem, twarogiem i ziemniakami, jak również z kapustą i grzybami. Często przygotowuje się również pierogi na słodko – z truskawkami czy jagodami. Warianty lokalne potrafią zaskoczyć unikalnymi połączeniami, choć są to dania w swojej istocie proste. Popularność pierogów sprawiła, że kucharze, sięgając po rodzinne przepisy, nie boją się eksperymentować z wykorzystaniem tradycyjnych, lokalnych składników.


Jakie składniki można znaleźć w góralskich pierogach?

Pierogi można znaleźć w prawie każdej restauracji, która serwuje polskie dania. Wybierając się w góry, również można ich skosztować. Warto jednak zdecydować się na lokalną wersję, aby połączyć tradycyjny, ogólnopolski akcent, z kulturą tego konkretnego regionu. Doskonałą propozycją są pierogi z jagnięciną, które pozostawiają po sobie niezapomniane doznania kulinarne. Warto również rozważyć pierogi z lokalnymi serami, do których zalicza się nie tylko wspomniany wcześniej oscypek, ale również bryndza – miękki, biały ser produkowany z owczego mleka. Bez wątpienia są to smaki, za którymi warto się rozglądać, spędzając swój urlop na Podhalu.


Góralski Browar – źródło kulinarnej przyjemności

Poszukiwania górskich przysmaków najlepiej zacząć oczywiście w Zakopanem. To miasto cieszy się niesłabnącą popularnością i jest wręcz oblegane przez turystów, dlatego z powodzeniem można w nim znaleźć wspaniałe restauracje, oferujące lokalne specjały zarówno w nowej, jak i tradycyjnej formie.

Decydując się na konkretny lokal, zdecydowanie warto postawić na restaurację na dachu w Zakopanem. Na uwagę w szczególności zasługuje Góralski Browar, który oferuje bogate menu, w tym również oddzielne menu śniadaniowe, w którym nie mogło zabraknąć klasycznej jajecznicy. Decydując się na obiad w tej restauracji, można zetknąć się z regionalnymi potrawami i produktami, takimi jak pierogi z bryndzą i oscypkiem, czy comber jagnięcy. Doskonałym sposobem na zapoznanie się z kulturą Podhala będzie skosztowanie regionalnej kwaśnicy lub moskoli. Warto wspomnieć, że Góralski Browar oferuje również dania z kuchni europejskiej. Tym samym można w nim znaleźć burgery i pizzę, która występuje zarówno w klasycznej wersji, jak i tej bardziej lokalnej. Przykładem jest tu pizza Zbójnicka, która zawiera w sobie oscypek, boczek oraz bryndzę.

Góralski Browar to nie tylko znakomita kuchnia. We wnętrzach lokalu można odnaleźć wiele dodatków z kultury Podhala. Restauracja w Zakopanem dysponuje również tarasem widokowym, z którego można podziwiać panoramę Tatr. Wszystko to sprawia, że wizyta w Góralskim Browarze będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie wyjazdu.


Podsumowanie

Wybierając się w góry, warto poświęcić nieco więcej czasu na planowanie. Dzięki temu nie tylko unikniesz przykrych niespodzianek, ale przede wszystkim będziesz mógł znaleźć miejsca, które naprawdę warto odwiedzić – zarówno zabytki, jak też wartościowe punkty na mapie kulinarnej. Zetknięcie się z lokalnymi smakami w najlepszym wydaniu sprawi, że spędzony w Zakopanem urlop okaże się niezapomnianym przeżyciem.

pl / fot. goralskibrowar.com

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A,821